Skip to main content

Iedereen wil wel een mooie, stralende en gezonde huid. Om dit te verwezenlijken staan er daarom bij velen een hele hoop verschillende crèmes, maskers en andere smeersels in het badkamerkastje. Er wordt echter vaak één belangrijk component voor een stralende huid vergeten, namelijk onze voeding.

Uit onze voeding kunnen we namelijk een groot aantal voedingsstoffen halen die belangrijk zijn om onze huid in goede conditie te houden. Om de huid gezond te houden, is het van belang om specifieke vitaminen, mineralen, antioxidanten, eiwitten, vetten en spoorelementen binnen te krijgen. Daarnaast speelt water ook een belangrijke rol bij de gezondheid van je huid.

Later in deze blogpost bespreken we welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor een gezonde huid. Maar eerst wat meer over welke producten je soms beter (tijdelijk) kan vermijden wanneer je last hebt van huidproblemen zoals acne, rosacea, eczeem of een droge en schilferige huid.

Wanneer je veel zuivel, graanproducten, kunstmatige E-nummers, suikers en zoetstoffen binnenkrijgt in jouw dagelijkse eetpatroon, kan dit een negatief effect hebben op jouw huid. Hou eens een aantal dagen een eetdagboekje bij om inzicht te krijgen in jouw eetpatroon en bekijk in welke verhouding je deze producten binnen krijgt ten opzichte van de juiste voedingsstoffen voor je huid.

Maar welke voedingsstoffen zijn dan zo belangrijk?

Vitamine A

Vitamine A is nodig voor de vorming van de huid en slijmvliezen in ons lichaam. Bronnen van vitamine A zijn lever, boter, volle melkproducten, vette vis, vette vleessoorten en eigeel.

Provitamine A

Ook provitamine A is nodig voor de vorming van de huid en slijmvliezen in ons lichaam. Bij een tekort aan provitamine A kunnen deze weefsels gaan inkrimpen. Provitamine A zit in plantaardige producten zoals groenten, fruit en met name wortels.

Vitamine B2

Bij een te lage inname van vitamine B2 kan de huid rondom de neus en oren rood worden en gaan schilferen. Vitamine B2 vind je vooral in (gras gevoerd) vlees, groente, ei en lever.

Vitamine B3

Wanneer je te weinig vitamine B3 binnenkrijgt kan dit resulteren in een rode, ruwe, vlekkerige huid. B3 krijg je binnen door voldoende (gras gevoerd) vlees, graanproducten, peulvruchten en noten te consumeren. Let hierbij natuurlijk wel op de antinutriënten in peulvruchten en granen.

Vitamine B6

Te weinig vitamine B6 kenmerkt zich door een rode en schilferige huid rondom mondhoeken, neus en ogen. Vitamine B6 is voornamelijk te vinden in aardappels, volkorenproducten, ei, vlees, vis en groenten.

Vitamine B11

Vitamine B11, ofwel foliumzuur, speelt een belangrijke rol bij de celdeling en is dus ook belangrijk voor een stralende huid. Foliumzuur is te vinden in (gras gevoerd) vlees, ei, volkorenproducten, groenten, aardappelen, fruit en lever.

Vitamine B12

Ook vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de celdeling. Vitamine B12 is alleen in dierlijke producten zoals (gras gevoerd) vlees, vis, ei en biologische zuivel te vinden.

Vitamine C

Vitamine C is nodig voor een goede bot- en bindweefselvorming en speelt dus een rol bij de wondgenezing. Vitamine C speelt ook een grote rol bij de collageenvorming in de huid. Vitamine C is te vinden in citrusfruit, appels, rode bessen en kiwi’s en groenten zoals paprika en spruiten.

Vitamine D

Een teveel aan vitamine D kan zorgen voor huidproblemen. Een te veel aan boter, margarine, halvarine, volle melkproducten, eigeel, vette vis en lever is daarom niet wenselijk. Gelukkig is een te veel aan Vitamine D niet snel haalbaar. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van de zon.

Vitamine E

Vitamine E is een krachtig antioxidant die inspeelt op een te hoge mate van oxidatieve stress in het lichaam. Daarnaast bevordert vitamine E de opname van vitamine A, provitamine A. Vitamine E zit in bepaalde plantaardige oliën, volkorenproducten, eigeel, noten en lever. Daarnaast moet vitamine E ook altijd toegevoegd zijn aan een goede visolie, anders wordt deze snel rans.

Zink

Zink speelt een rol bij de celdeling en helpt daarom mee aan de wondgenezing. Daarnaast heeft zink een ontstekingsremmende functie. Zink zit in (gras gevoerd) vlees, vis, haring, volkorenproducten, peulen, noten en zinkzalf.

Ijzer

Ook ijzer kan helpen bij de wondgenezing en andere huidafwijkingen. Ijzer zit in vlees, volkorenbrood, graanproducten, peulvruchten, groenten, noten, gedroogd fruit en appelstroop.

Vetzuren Omega-3 en Omega-6

Essentiele vetzuren worden niet door ons lichaam aangemaakt en dienen daarom via de voeding ingenomen te worden. Een goede verhouding tussen deze vetzuren is ook van belang. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een overschot aan omega 6, terwijl ze een tekort hebben aan omega 3. Dit kan zorgen voor een verhoogde mate van ontstekingen in het lichaam.

Omega 3 werkt juist ontstekingsremmend en is te vinden in vette vis, algen, krill, kokosnootolie, walnootolie, hennepolie, lijnzaadolie en chiazaadolie.

Ondanks dat omega 6 ook een belangrijk vetzuur is voor ons lichaam, kan een te grote inname van omega 6 juist zorgen voor ontstekingen. Omega 6 zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie, sojaolie, margarine, halvarine en bak- en braadvetten.

Kortom, focus op de juiste gezonde vetten. Met name de omega 3 vetzuren en focus op veel groenten aangevuld met wat fruit. Zorg voor een laag stressniveau, drink voldoende water op een dag en maak slaap een prioriteit.

Liefs,

Stella & Trix (stagiair)