Skip to main content

Wat is gezond eten volgens de orthomoleculaire visie?

Vanuit de orthomoleculaire visie gaan we uit van dat, wat ons lichaam het best kan verteren en opnemen. Maar ook ons immuunsysteem niet overmatig overbelast, zo min mogelijk ‘stress’ oplevert voor het lichaam en ons lichaam zo natuurlijk mogelijk voedt. Het gaat er in feite om of ons lichaam de voeding als voeding herkent. Natuurvoeding, puur en onbewerkt.

Eten zoals de natuur het bedoeld heeft

Een paar voedingsrichtlijnen waar we ons op richten volgens de orthomoleculaire visie;

  1. Oermens: Eten volgens het oermens principe. Denk hierbij aan; kruiden, wortels, knollen, insecten, wild, gevogelte, eieren, schaaldieren, vissen, noten, zaden en vruchten. Er was in de oertijd geen supermarkt met bewerkt voedsel. Ons lichaam herkent dit voedsel niet. 
  2. Variatie: Zorg voor veel variatie, dit is goed voor ons microbioom.
  3. Groenten en fruit: Eet dagelijks 500 gram groenten en 2 stuks fruit. Liefst biologisch en uit het seizoen
  4. Koolhydraten en toegevoegde suikers: Vermijd toegevoegde suikers en kunstmatige koolhydraten uit de supermarkt uit (wit)brood, pasta’s, koek, gebak en deegwaren.  Eet liever natuurlijke koolhydraten als pastinaak, koolraap, knolselderij, pompoen, havermout en af en toe eventueel zuurdesembrood (zonder gist) of een glutenvrije vervanger. Wil je je gerecht toch iets zoeten? Gebruik dan een kleine hoeveelheid honing uit je eigen buurt van de imker.
  5. Vlees en eieren: Eet af en toe de goede dierlijke eiwitten (2-3x per week). Het liefst gevogelte of klein wild. Vermijd bewerkt rood vlees, met name worsten, gemarineerd vlees. Kies voor biologisch en grasgevoerd. Dagelijks gebruik van eieren mag, koop deze altijd biologisch. Haal je eiwitten ook eens vaker uit plantaardige alternatieven (niet de vervangers uit de winkel, die bevatten te veel zooi). Denk hierbij aan; paddenstoelen, groene bladgroenten, zeegroenten, noten en zaden.
  6. Vis en zeegroenten: Eet 1x per week vette vis en eet ook een keer per week zeegroenten. Denk hierbij aan zeewier, lamsoor, zeekraal etc. Gebruik daarnaast ook een goede omega-3-olie als supplement.
  7. Zuivel: Minder in het gebruik van zuivel. Zuivel hebben wij als mens niet veel nodig, denk aan max 3x per week. Kies altijd voor de biologische variant (bio volle yoghurt) of voor een Biogarde. Hierin zitten de juiste voedingsstoffen en bacteriën voor een juiste vertering.
  8. Gezonde vetten: Bak in kokosolie (heet verhitten) of in Ghee (vervanger van roomboter). Deze zijn het best voor ons lichaam. Vermijd margarine, spuitboter en halvarine. Dit is echt troep. Gebruik olijfolie rijkelijk als dressing (liever niet verhitten) en gebruik ook eens walnootolie, pompoenpitolie of avocado-olie als variatie.
  9. Drinken: Drink met name water en kruidenthee. Start in de ochtend altijd met 2 glazen lauw water (afvalstoffen afvoeren). Drink koffie met mate (1-2 kopjes per dag kan prima). Drink geen frisdrank of zoetstofhoudende vervangers. Fris je water op met fruit of kruiden of gebruik een spa rood. Let op met alcohol, kies het liefst voor een glaasje (biologische) rode wijn. Drink nooit veel bij je eten, dit verdunt je maagzuur en zorgt voor een slechte vertering.
  10. Kruiden en specerijen: Kruiden en specerijen zijn de smaakmakers van jouw gerechten. Onze natuur heeft eindeloos veel kruiden met elk hun eigen krachtige werking. Voeg eens vaker verse kruiden aan je maaltijden toe en kies voor ongezouten kruidenmengsels zoals de van Jonnie boer -Euroma. 
  11. Vasten / nuchter bewegen: Beweeg en/of wandel voor je maaltijd. Dit zorgt voor een betere vertering en optimale opname. Sla eens je ontbijt over of doe eens een dagje aan vasten. Bouw dit rustig op.
  12. Eten in rust: Eet rustig, kauw goed en eet in goed gezelschap.

Ook hierbij geldt de 80/20 regel. Zorg voor een basis zoals bovenstaand, maar geniet op zijn tijd van iets lekkers. Zet balans op 1. No stress.

Hoe zien deze richtlijnen er dan uit in een dagmenu? Nou zo!

Ontbijt

Lunch

 

diner

 

Zo zie je maar, dit zijn een aantal ideeën. Met een vleugje inspiratie kom je heel ver. En ook zonder inspiratie, zoek op Google op Paleo of Orthomoleculaire recepten en je komt al een heel eind!

Kom je bij mij op consult, dan krijg je altijd een receptenboekje door mij samengesteld mee naar huis!