Skip to main content

Zelf ben ik een enorm fan van collageen!

Wat collageen doet, hoe het precies werkt en of het misschien iets voor jou is lees je hier.

Collageenvezels zijn de belangrijkste extracellulaire eiwitten in het lichaam.  Het helpt je lichaam de stevigheid te behouden en beter te herstellen na inspanning en spierpijn.

Ons lichaam maakt collageen zelf aan, maar na je 25e neemt dit lichaamseigen collageen af. Dit zorgt voor afname van huidelasticiteit en het slapper en dunner worden van de huid. Collageen afname in spieren en gewrichten zorgt voor een stijver lichaam en minder soepel bewegen.🏃🏼‍♀️

Er zijn meer dan 14 typen collageen. Meer dan 90% van het collageen in het lichaam bestaat uit collageen type I. Met betrekking tot de gewrichten is collageen type I belangrijk voor pezen, ligamenten, gewrichtskapsel, spieren, bloedvaten en botweefsel, en collageen type II voor het kraakbeen.

Collageen kan dus een heel positief effect hebben op de soepelheid van de huid, sneller herstel na (kracht)training en een goede ondersteuning voor de pezen en gewrichten. Maar, nu zijn er zowel poeders als tabletten op de markt. Wat is de beste keuze?

De aanbevolen hoeveelheid collageen is 10 gram per dag. Capsules bevatten vaak maar 600 mg. Met collageen capsules zijn dus 16 capsules nodig om aan de aanbevolen dosering te komen. Met 10 gram collageen poeder heb je dus direct je dagelijkse dosering al binnen.

Interactie:
vitamine C is een essentiële cofactor bij de collageensynthese. Een inname van 40mg hierbij is voldoende.
Ook is het van belang je vitamine D status op peil te houden. Een vitamine D-tekort vergroot namelijk de collageenafbraak.