Skip to main content

Eten is misschien wel het laatste waar je aan wilt denken als je een goede griep te pakken hebt…

Het lichaam heeft energie nodig! Maar zou ons lichaam niet voor niets aangeven dat het niets hoeft te eten? En hoe lost het lichaam dat energietekort dan op?

Dan heb ik het over ziek zijn in als een goede griep (virus), immuunsysteem dat acuut flink zijn werk moet doen. Spierpijn, flink verkouden en rillingen. Als je ziek bent moet het lichaam hard werken. Het heeft geen behoefte aan eten, omdat bij elke hap eten het immuunsysteem in actie komt. Voor potentiële binnendringers. Terwijl het immuunsysteem zich nu eigenlijk moet richten op de griep. Als je echt goed ziek bent, heeft het immuunsysteem zo’n 2000-3000 kcal extra(!) per dag nodig. Ja, zo veel. Maar als het lichaam dan zo veel nodig heeft, waar komt al die energie dan vandaan als ik niks eet?

Ons lichaam is geniaal!

In rust gebruikt je immuunsysteem glucose als brandstof. Bij een chronische ontsteking kan het immuunsysteem ook nog op glucose zijn werk doen. Maar bij een acute situatie zal het immuunsysteem hard gaan werken op een andere brandstof: ketonen. Dat zijn door de lever omgebouwde vetten. Die vetten zijn afkomstig van je eigen voorraad, lucky you! En deze geven veel meer energie dan glucose. Je hersenen doen het ook goed op die ketonen, je brein geeft dan ook geen signaal af dat je moet eten.

Wat als je dan wel weer veel suikers / koolhydraten gaat eten? Dan zal je lichaam eerst die suikers moeten wegwerken. Je gaat weer terug naar glucoseverbranding, stopt de productie van ketonen en heeft je immuunsysteem minder kracht om de griep te beteugelen. Een beetje fruit, met name in combinatie met vetten is niet erg. Bijvoorbeeld een appeltje met wat walnootjes. Maar denk aan 2-3 stuks fruit of vruchtensappen, wit brood etc. Dan zit je eigenlijk je eigen herstel in de weg!

Wat kan je wel gerust nemen als je ziek bent? Een zelfgemaakte (of door iemand anders als je ziek bent;)) bottenbouillon!  Voedzaam doordat het waardevolle eiwitten, vetten en mineralen bevat. Ook een lepeltje kokosolie in je thee of koffie zal je goed doen.

 

Liefs,

Stella Roggeband